Bableves
Hozzávalók:
50 dkg tarkabab
vegyes leveszöldség: 2-2 szál sárga-, fehérrépa, zeller, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem zöldje
füstölt csülök, esetleg füstölt sertéscomb, füstölt kolbász
só, bors, babérlevél, esetleg leveskocka
3 l víz
csipetkéhez: 2 db tojás, liszt, só
torma, tejföl
Elkészítése:
Nagy lábosra lesz szükségünk!
Babot, csülköt előző este betesszük vízbe ázni. Másnap leöntjük a vizet róluk, és ~ 3 l vízzel feltesszük a csülköt főni a fűszerekkel. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a babot, azzal is főzzük puhulásig, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, egész hagymát és a csipetkét. (csipetke készítése: két tojásból, sóból, és annyi liszttel, amennyit felvesz a tojás, tésztát gyúrunk, majd lecsipegetjük ízlés szerinti méretre). Puhulásig főzzük. Én kuktában szoktam főzni, ezért a főzési idő sokkal rövidebb (csülök 1 óra, bab fél óra, zöldségek, csipetke 20 perc). Tálaláskor kínálhatunk a hús mellé tormát, illetve a levesbe tejfölt.
Elkészítési idő kuktában: 2 óra 30 perc