Erdélyi kürtős kalács miniben
50 dkg liszt
2 tojás
3 dkg élesztő
3 dl tej
5 dkg vaj
2 evőkanál cukor
só, cukor, fahéj, kókuszreszelék, darált mandula
Elkészítés:
3 dkg élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatunk, 2 evőkanál cukrot, 50dkg lisztet, 2 egész tojás, csipet sót, 2 dl langyos tejet apránként hozzáadva jól kidolgozzuk. Ha elválik az edény falától, olvasztott vajat csurgatunk bele. Letakarva langyos helyen duplájára dagasztjuk. 0,5 cm széles csíkokat vágunk. Olvasztott vajjal megkenjük a rudacskákat, és a szalagocskákat rátekerjük. Kristálycukorba jó bátran beleforgatjuk úgy, hogy a tészta meg is lapuljon. Forgónyársas sütőben a nyársra húzzuk a rudacskát annyit, amennyi ráfér, és 220 °C fokon forgónyárs programon 7-10 percig sütjük.
TIPP. Hogy ezt a sütemény elkészíthessük, szükségünk lesz egy kis ügyességre, vagy egy ügyes férjre: fogunk egy fa partfis nyelet, és feldaraboljuk kb. 15cm-re, ha ezzel megvagyunk, a közepét vastag hegyű fúróval kifúrjuk.
TIPP:Ha megsült, mikor még forró, gyorsan megszórhatjuk fahéjjal, dióval vagy kókuszreszelékkel.