Fehér kenyér
Ha valaki kenyeret süt, és az sikerül, úgy érzi, hogy maga a csoda, hisz egy jó kenyér felteszi a koronát az étkezésre, vagy pedig elrontja azt.
Kívánom, hogy Önnek is olyan örömet okozzon a kenyérsütés, mint nekem!
Hozzávalók:
50 dkg búzaliszt
1 csomag szárított élesztő
2 csapott tk. só
1 csapott tk. cukor
2 dl langyos tej
3 dkg vaj
ezenkívül liszt a tészta kidolgozásához
olaj a kenéshez
kevés tej és cukor a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet beleszitáljuk egy edénybe. 1,75 dl langyos vízzel és a többi hozzávalóval készítünk egy félkemény, formázható masszát.
Lisztezett
deszkán jól kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, és kelesztjük,
míg duplájára nő. Ekkor mégegyszer átgyúrjuk. Ha formába tesszük, akkor a
formát kizsírozzuk, és beletesszük a formába, hagyjuk kelni. Ha nem tesszük formába, akkor zsírozott lemezre helyezzük. Ha megint duplára
nőtt, akkor vizes késsel, gyors mozdulattal három vagy négy metszést
végzünk a kenyéren, lekenjük cukros tejjel, rászórjuk a lenmagot, fóliát
helyezünk rá (nem zárjuk le csak épp a tetejére helyezzük,hogy ne égjen
meg a mag), és 220-240°C fokon kb. 40 percig piros ropogósra sütjük.
Nyomtatás