Túrógombóc
Hozzávalók:
250 dkg tehéntúró
2 evőkanál búzadara
2 db tojás
só, vaj, zsemlemorzsa
A tehéntúrót áttörjük, két tojássárgáját, a búzadarát összedolgozzuk, és félretesszük pihenni. A vizet felrakjuk főni, és míg a víz gyöngyözni kezd, a tojásfehérjét habbá verjük, és a masszába keverjük (óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, mert akkor fölöslegesen dolgoztunk). Ha a víz el kezdett gyöngyözni, NEM SZABAD FORRNIA!, vizes kézzel gombócokat formázva rakjuk a vízbe főni. Ha a gombócok benne vannak a vízben, a tüzet levesszük a legalacsonyabb főzési fázisra, vigyázva arra, hogy a víz ne forrjon, csak gyöngyözzön (ha a vizünk mégiscsak elkezd forrni, akkor gyorsan öntsünk rá egy pohár hideg vizet, hogy megállítsuk a főzésben), és egy fedővel lefödjük. A gombócunk kb. 10 perc alatt könnyű, remegőssé fő, akkor kivesszük egy kiszedő lapáttal, és beleforgatjuk a vajon lepirított zsemlemorzsába.
NyomtatásTIPP: jó túrógombóc akkor lesz, ha a víz nem fő, csak ép pötyög, mert akkor tudja magát megszívni vízzel, és a forrásban nem ütköznek össze a gombócok, és nem törnek össze.
Tálalás: cukrozott tejföllel