Fánk
Imádjuk a fánkot. Most rozslisztből készítem, így csökkenthetjük a szervezetbe bevitt szénhidrát mennyiségét, de aki nem szereti az újdonságokat, annak is javaslom a receptet, egyszerűen helyettesíti a rozslisztet búzaliszttel.
Hozzávalók:
50 dkg rozsliszt (vagy 25 dkg rétesliszt + 25 dkg finomliszt)
3 db tojássárga
3 dkg élesztő
csipet só
5 dkg olvasztott margarin
2-2,5 dl langyos tej
1 evőkanál cukor
olaj a sütéshez
porcukor a hintéshez
lekvár, puding, mogyorókrém a tetejére
Elkészítése:
Tejet langyítjuk az evőkanál cukorral, majd szétmorzsoljuk benne az élesztőt, és felfuttatjuk. (minden összetevőnek langyosnak kell lennie, de ne túl melegnek, mert az élesztőgombát megöli). Lisztet a tojássárgával, sóval, olvasztott margarinnal, élesztővel, és annyi langyos tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk, összedolgozzuk, majd letakarva, meleg helyen másfél órát kelesztjük.
Ha duplájára kelt, 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval, vagy vizespohárral kiszaggatjuk, maradék tésztából "madárkákat" formázunk:). Letakarva még egy fél órát pihentetjük. A fánkok közepét ujjunkkal benyomjuk, majd a meleg (ne túl forró olajba, mert hamar megéghet a tészta), kisütjük.
Porcukorral megszórjuk, lekvárral, pudinggal, mogyorókrémmel tálaljuk.
Az én fánkom barnásabb színű a rozsliszt miatt, de aki a hagyományos fánkot szereti, annak fehér színű lesz a fánk belseje.
Ha duplájára kelt, 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval, vagy vizespohárral kiszaggatjuk, maradék tésztából "madárkákat" formázunk:). Letakarva még egy fél órát pihentetjük. A fánkok közepét ujjunkkal benyomjuk, majd a meleg (ne túl forró olajba, mert hamar megéghet a tészta), kisütjük.
Porcukorral megszórjuk, lekvárral, pudinggal, mogyorókrémmel tálaljuk.
Az én fánkom barnásabb színű a rozsliszt miatt, de aki a hagyományos fánkot szereti, annak fehér színű lesz a fánk belseje.
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc (ebből 2 óra kelesztés)