Hagymaleves
4 db nagyobb fej vöröshagyma
1 csomag petrezselyemzöld
1 dl tejszín
20 dkg vaj
1 evőkanál liszt
nemespenészű kék sajt
só, bors
Elkészítése:
A vöröshagymát meghámozzuk, kettévágjuk. A hagymát lefordítjuk, és szálával keresztben vékonyan felszeleteljük. A vajat edényben felolvasztjuk, és a hagymát rárakjuk. Lassú tűzzön időnként belekeverve megpuhítjuk a hagymát, ha puha, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Egy evőkanál lisztet rászórunk, és egy picit pirítjuk (elveszíti a nyers ízt), ráöntünk
kb. 3 l vizet. 5 perc forralás után a tejszínt edénybe öntjük, kiveszünk a meleg levesből úgy kb. fél decit, és hozzáadjuk a tejszínhez (hőkiegyenlítés). Összekeverjük, és szűrön keresztül folytonos keverés mellett hozzáadjuk a leveshez. Kiforraljuk reszelt sajttal, és pirított kenyérkockával fogyasztjuk.
Tipp: ha egy kis rozscipónak a kupakját levágjuk, kiszedjük a belét, alacsony hőmérsékleten sütőbe kiszárítjuk, a levest ebben is tálalhatjuk.
Nyomtatás