Meggyes-mákos kuglóf
18 dkg margarin
1 üveg magozott meggykompót
1 db alma (vagy 2 kis alma)
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 db tojás
1,5 dl tej
3 dkg darált mák
szóráshoz: porcukor
Elkészítése:
A margarint megolvasztjuk, meggyet lecsöpögtetjük, hámozott almát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A lisztet, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot, tojást, langyos margarint és a tejet keverőgéppel összedolgozzuk. A tésztamasszát elfelezzük, egyik felébe az almát, másik felébe a darált mákot keverjük. Kivajazott, kilisztezett kuglófformába először a mákos, rá az almás tésztát rakjuk, legfelül a meggyet elosztjuk. 180°C-os (légkeveréses sütőnél 160°C) előmelegített sütőben ~50 percig sütjük. Ha megsült, és pihent kb. 5 percet, a tetejére süteménytálat teszünk, óvatosan megfordítjuk, és leválasztjuk a formáról. Kihűlve megszórjuk porcukorral.
Tálalhatjuk simán, vagy egy kis lekvárral, ki hogy szereti. Kávé, tea mellé ideális reggeli.
Elkészítési idő: 70 perc, ebből 50 perc a sütés
Nyomtatás