Rizsfelfújt (rizskoch)
Hozzávalók:
25 dkg rizs (barna vagy fehér)
1 l tej (tehén-, rizs-, szója-, zabtej, esetleg takarékosabban: fél liter tej + fél liter víz)
4 db tojás
15 dkg kristálycukor
5 dkg margarin
1 rúd vanília kikapart belseje, vagy 1 csomag vaníliás cukor,
ízlés szerint: 1 db citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola
tetejére ízlés szerint: lekvár, csokiöntet, porcukor, kakaó
Elkészítés:
A megmosott rizst vaníliás tejben megfőzzük. Bátran főzhetjük szója-, rizs-, zabtejben, az íze még finomabb is szerintem, nem mellesleg tehéntej allergiások is nyugodtan megehetik. Margarint habosra keverjük a cukorral, tojássárgákkal, ízlés szerint citrom reszelt héjával, ha szeretjük. Hozzáadjuk a félig kihűlt rizst, és a keménnyé vert tojásfehérjét, és aki szereti, a mazsolát.
Zsiradékkal kikent, zsemlemorzsával beszórt tálba öntjük, és 160°C fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (25-30 perc).
Ízlés szerinti lekvárral, öntettel, vagy csak porcukorral meghintve tálaljuk.Elkészítési idő:
60 perc, ebből 25-30 perc a sütés + 30 perc hűlési idő