Ecetes cékla - cékla eltevés
Hozzávalók:
cékla
torma
cukor
10 %-os ecet
só
köménymag
Elkészítése:
A jó alapanyag: maximum öklömnyi nagyságú, nem puha, és illata nem dohos. Céklát megfőzzük: lehet sütőben héjában (finomabb lesz-sülés után hideg vízbe beletesszük, héját lehúzzuk), illetve vízben, megpucolva. Ne főzzük szét a céklát, mert kitálalva nem lesz gusztusos! Az ecetes befőttléhez az alábbi arányban kell forralni az összetevőket: 1 liter vízhez 3 dkg sót, 7 dkg cukrot, és 2-3 dl ecetet teszünk. A céklát 3-5 mm vastag szeletekre vágjuk. Az alaposan kimosott üvegekbe beleteszünk köménymagot, reszelt tormát (ha gyerekek is eszik, akkor lehet 4 - 5 szelet karikázott torma a reszelt helyett), céklát, és leöntjük a forró lével. Rácsavarjuk a tetejét, fejére állítjuk pár percre az üvegeket, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. (nem teszünk tartósítószert a lébe, mert a cukor, só, ecet magában is tartósít, a szárazdunszt pedig rendkívül jól csírátlanít - feleslegesen nem mérgezzük magunkat)
Nyomtatás