RAKOTT KARFIOL
Hozzávalók:
1 db nagyobb fej karfiol
0,50 kg darált hús
2 fej vörös hagyma
2 dl tejföl
10 dkg rizs
kevés olaj
1 kanál zsemle morzsa
só, bors, fűszerpaprika
Elkészítése:
A karfiolt
rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük, félre tesszük. A rizst ugyancsak
sós vízben megpároljuk. A vöröshagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, kevés
olajon megpirítjuk, rárakjuk a húst, és folytonos keverés mellett
megvárjuk, míg a húsnak a leve elpárolog. Zsírjára pirítjuk, ekkor sózzuk, borsózzuk, és kevés paprikával megszórjuk. A hús visszapirítását legalább
kétszer megismételjük (a pőrzs íz így alakul ki), de mindig csak 1 dl
vizet öntünk rá. Ha a hús megpuhult, és szaftos is, akkor elkezdhetjük
összerakni egy hőálló edénybe, amit előzőleg kikentük olajjal, és
zsemlemorzsával megszórtunk. A karfiolt leszűrjük (aminek a levét nem
öntjük el, hanem hűtőbe rakjuk, és másnap főzünk egy jó zöldség levest belőle). Az
edény aljára letesszük a karfiol felét, rárakjuk a párolt rizst, a húst, és a tetejére rárakjuk a maradék karfiolt. Tejfölt kikavarjuk sóval,
borssal és egy késhegynyi paprikával. Ezt ráöntjük a karfiolra, és 180°C
fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Nyomtatás