Karácsonyi fatörzs

Hozzávalók:
piskótához:
6 db tojás
6 dkg liszt
5 dkg darált dió

1 narancs reszelt héja
10 dkg porcukor
kakaós krémhez:
3 db tojás
1 dl tej
15 dkg étcsokoládé

20 dkg margarin
10 dkg dió
15 dkg kristálycukor
1 evőkanál frissen facsart narancslé

Elkészítés:
A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a száraz összetevőket is, végül óvatosan hozzákeverjük a keménnyé vert tojásfehérjét is. 190 °C-ra előmelegített sütőben
először 10 percig, majd 170°C-on további 10 percig sütjük, utána még 5 percig szárítjuk. Tiszta konyharuhába tekerjük, hagyjuk kihűlni.
Addig elkészítjük a kakaós krémet: a tejet, tojásokat, cukrot habverővel összekeverjük, és minimum hőfokon
folyamatosan keverve besűrítjük, majd hűlni tesszük. Margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a vízfürdőben megolvasztott étcsokoládét, darált diót, narancslevet, és a már kihűlt sűrű krémhez keverjük.
Piskótát megkenjük belül a krémmel (~ felével), majd kb. a harmadánál sréhen elvágjuk a tekercsünket, hozzáillesztjük a nagyobb feléhez, meg lesz a fatörzsünk is. Végül ezt is megkenjük a krémmel, erezetet mintázunk villával a felületen, és díszíthetjük marcipánformákkal.
(Marcipánvirágok készítését a dekorációs menüben lehet megnézni.)
Elkészítési idő: 2 óra (ebből 25 perc sütés, fél óra hűlés)

Addig elkészítjük a kakaós krémet: a tejet, tojásokat, cukrot habverővel összekeverjük, és minimum hőfokon


Piskótát megkenjük belül a krémmel (~ felével), majd kb. a harmadánál sréhen elvágjuk a tekercsünket, hozzáillesztjük a nagyobb feléhez, meg lesz a fatörzsünk is. Végül ezt is megkenjük a krémmel, erezetet mintázunk villával a felületen, és díszíthetjük marcipánformákkal.
(Marcipánvirágok készítését a dekorációs menüben lehet megnézni.)

Elkészítési idő: 2 óra (ebből 25 perc sütés, fél óra hűlés)
Nyomtatás