Udvarhelyi hordó
50 dkg liszt
3 tojássárga
1 citrom reszelt héja
1 zacskó élesztő
2 dl tej
1 kanál cukor és egy gondolatnyi só
A krémhez: 2 dl habtejszín, 1 tasak habfixáló
Elkészítése:
Nagy tálba a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a citrom héját és a felfuttatott élesztőt (élesztő, 1 kanál cukor és a langyos tej + liszt szórás a tetején, ha duplára nőtt = kovász). Alaposan meggyurmázzuk, míg a kezünktől
és az edénytől el nem válik, enyhén a tetejét meglisztezzük, és egy
konyharuhával letakarjuk, míg duplájára nem nő. Lisztezett deszkán
kinyújtjuk, 1 cm szalagokat vágunk, amiket 15
cm hosszú és 2cm széles fa rudacskákra tekerünk, persze amit előzőleg
olajoztunk, és liszteztünk. Bő forró olajban kisütjük. Ha kihűlt, a
tejszínből és a habfixálóból krémet verünk,
és beletöltjük a hordócskába, megszórjuk porcukorral vagy olvasztott
csokival, húzásokat csinálunk rá. "Istenemre "nagyon finom!
Nyomtatás