Rózsa fánk
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 db tojás sárga
1 narancs reszelt héja
egy csepp rum
1 zacskó élesztő
3 dl tej
2 evőkanál cukor
10 dkg vaj és egy csipet só
Elkészítése:
2 dl tejből, élesztőből és egy kanál cukorból kovászt készítünk. Míg készül a kovászunk, addig a lisztet egy nagy tálba beleszitáljuk, és egy picit meg is melegíthetjük, hogy hamarabb megkeljen. Ha a kovászunk megvan, hozzáadjuk a liszthez, és óvatosan kezdjük összedolgozni miközben a tojásokat, a narancs héját, a sót és a rumot is. Mikor már a tészta kezdett összeállni, az olvasztott vajat is hozzáadjuk, és alaposan, hogy edénytől és kéztől elváljon, dolgozzuk ki a tésztát. Konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, és kétféle méretű pogácsaszaggatóval formákat készítünk. A nagyobb formákat alulra rakjuk, rátesszük a kisebb formákat, és még egy 10 percig kelesztjük. Közben nagy edénybe bőségesen öntünk étolajat, és elkezdjük melegíteni. Visszatérünk a fánkunkhoz, és az újra kelt tésztánkat öt helyen bevágjuk, ujjunkkal a közepében gödröt formázunk, és a forró (nem túl forró, mert beég a tészta) olajba "fejjel" lefele beletesszük a tésztát, és lefedjük. Kb. 1 perc után a fedőt levesszük, és a rózsáinkat megforgatjuk, de már a fedő nem kell rá! Így járunk el, míg a tésztánk el nem fogy.
Tálalás: A közepébe egy szem eper befőttet teszünk, és porcukorral meghintjük.
|
Jó étvágyat!