Mézeskalács sütemény és házikó, mécsestartó
Hozzávalók: (ebből a mennyiségből kifér egy házikó és kb. 20 db mézessütemény)
50 dkg liszt
13 dkg cukor
13 dkg méz
3-4 db tojás
3 tk szódabikarbóna
2 ek mézessütemény fűszerkeverék (ha nem akarjuk megvásárolni, keverhetünk is magunknak, de így egyszerűbb)
tej vagy tojássárgája a kenéshez
10 dkg cukor (karamell a ragasztáshoz)
Elkészítés:
A lisztet, cukrot, szódabikarbónát, fűszerkeveréket összekeverjük. Hozzáadjuk a mézet, tojásokat, összegyúrjuk. Pihentetjük fél órát a hűtőben, majd 3 mm vastagra kinyújtjuk.
Itt eldönthetjük, mit is szeretnénk: csak sütiket, vagy házikót és sütiket, fenyőfadíszeket, esetleg mécses díszt is... Ennek megfelelően "szabjuk" ki a formákat. Mellékeljük a házikó szabásmintáját (irányadó, hogy a ház hosszabbik oldala 14*7,5 cm). (Ne feledjük, hogy a ház méretes talpát-alapját is ki kell szabnunk!) Ha mécsestartót szeretnénk, akkor köröket is vágjunk a tésztából! Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenhetjük tejjel (nem lesz fényes), illetve tojás sárgájával (fényes lesz a felület). Ha fenyőfára is szeretnénk aggatni belőlük, akkor még sütés előtt szívószállal lyukasszuk ki a formákat! Lehet cicomázni a sütiket dekorcukorral.
170°C fokra előmelegített sütőben 6-7 percig sütjük.
A kihűlt sütiket díszíthetjük tojásfehérjéből és porcukorból kikevert cukormázzal, de lehet a kereskedelemben már kapható, színes cukor-dekorceruzákkal is ékesíteni. (a gyerekek nagy lelkesedéssel fogják végezni ezt a feladatot).
A házikó elemeit karamellizált cukorral rögzítsük egymáshoz, így teszünk a mécsestartóval is. Ezt is díszíthetjük a cukros fehérjével, valamint szórhatunk rá porcukor-havat, és kókuszreszeléket is. A házikó mellé tehetünk fenyőfát, amit 4 félfenyőből ragasszunk össze, így különösen szépen fog mutatni a 3D-s fánk, és tegyünk ráadásul egész fahéjból készült farakást a ház mellé.
Itt eldönthetjük, mit is szeretnénk: csak sütiket, vagy házikót és sütiket, fenyőfadíszeket, esetleg mécses díszt is... Ennek megfelelően "szabjuk" ki a formákat. Mellékeljük a házikó szabásmintáját (irányadó, hogy a ház hosszabbik oldala 14*7,5 cm). (Ne feledjük, hogy a ház méretes talpát-alapját is ki kell szabnunk!) Ha mécsestartót szeretnénk, akkor köröket is vágjunk a tésztából! Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenhetjük tejjel (nem lesz fényes), illetve tojás sárgájával (fényes lesz a felület). Ha fenyőfára is szeretnénk aggatni belőlük, akkor még sütés előtt szívószállal lyukasszuk ki a formákat! Lehet cicomázni a sütiket dekorcukorral.
170°C fokra előmelegített sütőben 6-7 percig sütjük.
A kihűlt sütiket díszíthetjük tojásfehérjéből és porcukorból kikevert cukormázzal, de lehet a kereskedelemben már kapható, színes cukor-dekorceruzákkal is ékesíteni. (a gyerekek nagy lelkesedéssel fogják végezni ezt a feladatot).
A házikó elemeit karamellizált cukorral rögzítsük egymáshoz, így teszünk a mécsestartóval is. Ezt is díszíthetjük a cukros fehérjével, valamint szórhatunk rá porcukor-havat, és kókuszreszeléket is. A házikó mellé tehetünk fenyőfát, amit 4 félfenyőből ragasszunk össze, így különösen szépen fog mutatni a 3D-s fánk, és tegyünk ráadásul egész fahéjból készült farakást a ház mellé.
Jó szórakozást kívánunk!
Nyomtatás